Aftrekbaarheid van restaurantkosten

De laatste tijd krijgen we veel vragen over hoe het nu juist zit met de fiscale aftrekbaarheid van restaurantkosten. Hieronder leggen we uit om welke kosten het precies gaat en waarop je zeker moet letten.

Welke kosten?

Er is een verschil tussen onthaalkosten en restaurantkosten. Onder onthaalkosten vallen bijvoorbeeld bedrijfsevents, heropening na verbouwing, … Deze kosten zijn voor 50% aftrekbaar. Restaurantkosten zijn de beroepsmatige kosten die je maakt op restaurant. Deze kosten zijn voor 69% aftrekbaar, maar je moet wel het beroepsmatige karakter kunnen aantonen. 

 

Hoe aantonen?

Uiteraard vallen etentjes met (potentiële) klanten onder de regeling van de fiscale aftrekbaarheid van restaurantkosten. Je gezelschap hoeft niet per se te bestaan uit klanten, het kan ook gaan over je bankier, leveranciers of bijvoorbeeld je collega-dokters in een groepspraktijk. Blijkbaar is er de laatste tijd strengere controle op de restaurantkosten. Meer bepaald wordt er meer en meer gevraagd wat het beroepsmatig karakter is van de restaurantkosten.  Vooral bij beroepen waar het op het eerste gezicht 'onwaarschijnlijk' is dat dat bedrijf met een klant gaat eten: “mijn dokter gaat toch ook niet met mij eten” horen we wel eens.  Het is daarom belangrijk dat je steeds een btw-bonnetje krijgt en op de achterzijde noteert met wie je bent gaan tafelen. Het is nog beter als je ook kort noteert waarover je gesprek ging. Bijvoorbeeld: ‘etentje met Jan Peeters, verzekeringsmakelaar, over polis nieuw kantoor’.

Nog vragen?

De wetgeving terzake is veel complexer dan de korte uitleg hierboven. Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Of wil je weten welke andere kosten je kan aftrekken? Neem dan zeker contact op met ons kantoor!