Budgettering x cashflowplannen = succes

Een onderneming opstarten is een heel avontuur waar enorm veel bij komt kijken. Maar na de opstart komt het effectief leiden van deze onderneming. Een belangrijke uitspraak van Warren Buffet komt overal terug, “cash is king”. Je cash-flow is de levensader van je onderneming en bepaalt enorm veel in de groei van je onderneming. In dit artikel benadrukken we waarom cashflow en een budgettering zo nauw samenhangt, de gevaren wanneer je geen budgetten opstelt en de voordelen van een budgettering. 

 

Geen budgetten, geen controle

 

Geen budgetten opstellen is zoals met de auto gaan rijden zonder gordel. Wanneer er een ongeval plaatsvindt is de kans op overleven veel kleiner. Hetzelfde geldt voor budgetten, wanneer je gaat ondernemen en begint uitgaven te doen zonder te kijken wat je onderneming aankan en zonder een lijst te maken van kosten die later gaan terugkomen, droogt je cash-reserve in mum van tijd op. Vervolgens kan je je betalingsbeloftes niet nakomen en dreigt een faillissement. En dan hebben we nog niet gesproken over de mentale gevolgen, financiële problemen kruipen snel in je kleren met alle demotivering als gevolg.

 

Budgetten en de synergie met je cashflowplanning

 

Wanneer je budgetten gaat opstellen kan je kijken wat je aankan met je vennootschap. Laat ons starten met een gemakkelijk voorbeeld. We hebben een onderneming met 3 werknemers en 1 bestuurder. De drie werknemers hebben ieders een bedrijfswagen ter beschikking en een tankkaart, deze zijn vorig boekjaar aangekocht. Uiteraard stoppen de kosten van deze wagens niet na de aankoop. In onze budgettering moeten we dus rekening houden met verkeersbelasting, verzekering, onderhoud, onvoorziene reparaties en verbruik. Wanneer de ondernemer in kwestie hier niet over nadenkt gaat hij in het komende boekjaar voor een onaangename verrasing te staan. Wanneer hij echter voor het komende jaar een budget opstelt en alle verschillende kosten oplijst weet hij precies hoeveel hij aan de kant moet zetten om alles kosten te kunnen dekken. 

 

Wanneer je dit vervolgens in een degelijke cash-flow planning giet weet je precies hoeveel inkomsten je maandelijk moet voorzien om op alles voorbereid te zijn. 

 

Wist je trouwens dat wij een cash-flow template gratis voor jullie terbeschikking hebben? Download hier jouw cashflowplanning

 

Wil je graag ook voor uw onderneming budgetten opstellen? Neem dan zeker contact op met uw dossierbeheerder en samen gaan we aan de slag voor een financieel gezonde onderneming.