Vlaamse win-winlening tijdelijk uitgebreid

Tal van ondernemingen hebben nood aan extra kapitaal om de coronacrisis te doorstaan. De Vlaamse regering heeft daarom besloten de mogelijkheden om via een win-winlening te investeren in een kmo uit te breiden. 


Win-winlening. Het gaat om een achtergestelde lening, waarmee particulieren (vaak vrienden en familie) kunnen investeren in een kmo die in Vlaanderen gevestigd is, in ruil voor een vaste rente. Daarbovenop geniet de kredietgever een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% en de garantie dat hij een deel van zijn kapitaal kan recupereren indien de kmo de lening niet kan terugbetalen (Vlaams decreet, 19.05.2006).

 

Tijdelijke corona-uitbreiding. Concreet zal de huidige regeling van de win-winlening in het kader van de coronacrisis als volgt worden aangepast:

 

-       verhoging maximumbedrag per kredietgever (€ 75.000 ipv € 50.000);

-       verhoging maximumbedrag per onderneming (€ 300.000 ipv € 200.000);

-        de overheidswaarborg wordt verhoogd van 30% naar 40%;

-        ook kleine aandeelhouders (max. 5% van de aandelen) zullen een win-winlening kunnen verstrekken;

-       meer flexibiliteit in de looptijd (5 tot 10 jaar ipv 8 jaar);

-        leningen die aflopen in 2020 kunnen vrijwillig met 2 jaar verlengd worden.

-       Net zoals in de huidige regeling bedraagt de rente 1,75% voor 2020. De overige voorwaarden blijven eveneens van kracht.

 

Deze tijdelijke uitbreiding werd intussen goedgekeurd door de Vlaamse regering en zal binnenkort worden omgezet in regelgeving.

 

Bron: https://www.hildecrevits.be